9.12.2003

 

נייר עמדה  -

הקואליציה לבריאות הציבור חיפה והצפון

 

   לפני קרוב ל – 10 שנים , ב- 18.3.1994 , נודע לתושבי חיפה דרך התקשורת כי בקרוב תעביר הכנסת חוק להפחתת פליטות מזהמים לאוויר ע"י מפעלים. עד היום טרם הוגש שלא לומר הועבר חוק בעניין .

   ב- 22.4.2001 קיבלה אוכלוסיית ישראל הודעות באמצעות העיתונות מאת המנכ"ל דאז של המשרד לאיכות הסביבה, מר יצחק גורן, כי האמנה המסדירה פליטות מזהמים ממפעלים לאוויר שומרת על האינטרסים של העם והמשרד הינו הגורם המייצג את הציבור .

   ב- 24.7.2001 הביא במשרד לאיכות הסביבה לידיעת הציבור באמצעות רשת האינטרנט את פרוטוקול הדיונים של תת- הוועדה הדנה בחקיקה עתידית בנושא חלקיקים נשימתיים עדינים (( PM 2.5 . נציגי הוועדה היו מטעם המשרדים הנוגעים לעניין, נציג ביח"ר "נשר" למלט , חברת החשמל לישראל והתאחדות התעשיינים. לא היה ולו נציג בודד מטעם גוף ציבורי או מהכנסת.

   ב- 24.7.2003 הצהירה גב' שולי נזר, מנהלת האגף לאיכות אוויר במשרד לאיכות הסביבה, בדיון פומבי בוועדת הכנסת לנושאי איכות הסביבה  כי הסיבה להעדר חקיקה בנושא פליטות מזהמים לאוויר ממפעלים היא התנגדות חברת החשמל וכו'.להלן הציטוט :".....אנחנו כמשרד לא הצלחנו להעביר תקנות , כי היו כל מיני התנגדויות מצד חברת החשמל וכו' "

   ב- 28.7.2003 קיבלה הקואליציה  מהמשרד לאיכות הסביבה מכתב מאת פרופ' יהודית נאות, השרה לאיכות הסביבה, בו נאמר בין היתר "כי מצב זיהום האוויר בחיפה וסביבותיה קשה מנשוא". בהמשך המכתב נאמר כי "כל הבדיקות והתקנים של המשרד לאיכות הסביבה עומדים בתקנים מערביים מחמירים ומקפידים על בריאות התושבים".

 

                              הקואליציה לבריאות הציבור מבקשת לציין את הנקודות הבאות:

 

א.            מצב זיהום האוויר בישראל הוא הגרוע שבין המדינות המודרניות העולם מבחינת פליטות מזהמים עיקריים לאוויר לקמ"ר , כ- 300% יותר מהקהילה האירופית.

 ב.            המחיר הבריאותי שאזרחי ישראל משלמים כתוצאת תמותה טרם עת  נע בין 4500-5000 איש בשנה כאשר סיבות התמותה העיקריות הן מחלות לב ושבץ מוחי. עודף התמותה העיקרי הוא בנפות הצפוניות, תל אביב ורמלה.ניתן לציין כאן כי 2 המחוזות הצפוניים  ונפת רמלה הובילו בשנת 1995 (השנה האחרונה לגביה יש נתונים זמינים) בעשרות אחוזים מעל הממוצע הארצי לגבי אישפוז ילדים בכל קבוצות הגילאים: 0-4 , 5-14 ו-15-19. מבחינת ערים המובילה לגבי אשפוז ילדים הינה אשקלון. ניתן לציין כי ידוע בבירור שמעל 50% מכלל אישפוזי ילדים בגיל הרך קשורים לבעיות נשימתיות. לפני שנים פורסם הקשר בין עודף תמותה לאישפוז ילדים בעולם המערבי.

  ג.            ב- 1987 הוכח כי עודף תמותה בארה"ב היה קשור לזיהום אוויר ששני מקורותיו העיקריים היו בתי חרושת לעיבוד מתכות ותחנות כוח פחמיות, וזאת על פי סקר שכלל את כל ארה"ב. מאז נכתבו מאות מאמרים המצביעים חד משמעית על הקשר בין זיהום הנגרם ע"י חלקיקים נשימתיים עדינים ועודף תמותה כולל , ממחלות לב / ריאה וסרטן הריאות. בנוסף לכך ידוע כי זיהום סביבתי  הנקלט במערכת דרך נשימה בלבד (ללא התייחסות למזון) גורם למחלות נשימתיות ביניהן עלייה בשיעור מקרי קצרת וברונכיט ,יתר לחץ דם ולפי ממצאים עדכניים (2003 ) סוגי סרטן שונים הנגרמים כתוצאת שאיפת דיוקסין.ה- EPA    גם מתייחס לפגיעה בלתי הפיכה באינטליגנציה של ילדים ע"י עופרת.פרסומים עדכניים מדווחים שפרט לעופרת ישנם כ- 5 חומרים נוספים החשודים כגורמי פגיעות אלו ובנוסף נזק למערכת העצבים.

       ביוני 2003 פרסמה הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה (EPA ) דו"ח הכולל 1800 עמוד הדן             

       בנושא חלקיקים הנפלטים לאוויר והשפעתם על בריאות הציבור. דו"ח זה זמין לכל המעוניין :

      http:// cfpub.epa.gov/ncea/cfm/recordisplay.cfm?deid=58003 

      

                                       תרומתה של חברת החשמל לזיהום האוויר

 

      הקואליציה מבקשת להבהיר את הנקודות הבאות:

א.            תקנים בקשר לפליטות מתחנות הכוח של חברת החשמל מבוססים על צווים אישיים לכל תחנה בפני עצמה .

 ב.            על סמך נתונים המסופקים ע"י חברת החשמל ניתן לציין כי ביחס לגרמניה המערבית היו הפליטות  בישראל ב-1996 באחוזים יותר כדלקמן  (לכל יחידת חשמל ) ע"י דלק פוסילי (פחם ומזוט)  :

           SO2   - דו תחמוצת הגופרית – 775%

            NOx -   תחמוצות חנקן – 302%

           PM  - חלקיקים – 462%

               כדאי לציין כאן כי שני המזהמים הראשונים תורמים רבות לסך כל PM 2.5   שהוזכר קודם.

                ניתן גם לציין כאן כי בין החלקיקים הנפלטים ע"י חברת החשמל קיימות המתכות הרעילות 

                הבאות: כספית, עופרת, טיטניום, נחושת, ונדיום, ניקל, מנגן וקובלט.

               חומרים אלו בחלקם הגדול חודרים לגופנו בנשימה ולא פחות חשוב- דרך שרשרת המזון .

               ראוי לציין שגם חומרים אורגניים רעילים ביותר כמו דיוקסינים ,PCB's  ו – PAH's

               חודרים גם הם לשרשרת המזון. תמוה שמשרד הבריאות האחראי לטיב מזוננו לא מצא לנכון   

               לבדוק לעומק את הנקודות שהוזכרו.

  ג.            לפי נתוני חברת החשמל היתה ירידה גדולה בפליטות החומרים שהוזכרו בסעיף הקודם  בסדר גודל של 45%, 76% ו- 41%  בהתאמה ( ראה תרשים). בכל אופן, אפשרי היה להגיע לאחוזי הפחתת חומרים אלה ברמה טובה יותר כפי שניתן ללמוד מהירידה שחלה בתחנות הכוח   בגרמניה המזרחית בין השנים 1990-1996 בהם חלה ירידה בפליטת אותם חומרים  בהתאמה: 70% , 50% ו-97%.

      יש עם זאת לציין כי חלה בגרמניה המזרחית ירידה ביצור החשמל בשיעור של   16%.

 

                                              מסקנות הקואליציה

 

 בהתייחסות לכל הנאמר עד כה ובהתבסס על דיווחים שפורסמו וכאלה שהגיעו לידינו אך טרם פורסמו ברבים ניתן להגיע למסקנה ברורה שקיים מחדל מתמשך של המשרדים המופקדים על בריאותנו (המשרדים לאיכות הסביבה והבריאות) והם נכשלו בנושא הגנת בריאות הציבור כתוצאת זיהום סביבתי מתמשך, במיוחד לגבי ילדים.

  הקואליציה מאמינה שכל ניתוח של המצב יוכיח שהמחיר האנושי והכלכלי הינו בסדר גודל ששום חברה מודרנית לא יכולה להשלים עמו. אנו מוקיעים דברים ופעולות של נציגים מסויימים של התאחדות התעשיינים ונציגי תעשיות מסויימות המעוניינים בהשארת המצב הנוכחי על כנו באמצעות הפרחת ביטויים שחוקים בסגנון "יהיה טוב", "הכל בסדר", "לא ידענו", "איננו יכולים לעמוד בזה"

"אנו פולטים פחות מהדרישות".

    לנו ברור שחייבת להינקט תוכנית חירום ע"י הכנסת שמטרתה פיקוח רציני בהרבה על המשרדים הנוגעים לעניין. אנו מאמינים שגורמים מתאימים במשרדים  הרלוונטיים לדורותיהם לא הביאו את  הנתונים המתאימים בפני השרים ואולי גרוע מכך – אנשי המקצוע לא התעדכנו בנתונים בין לאומיים   ובמתרחש בעולם, אולי בשל העדר משאבים. לעומת זאת, כמה תוכניות שזכו לתמיכת המשרד לאיכות הסביבה כגון הקמת משרפות פסולת עירונית והובלת בוצה רעילה מהקישון לכבשני "נשר" ברמלה למטרת שריפתה שם מצביעים על העדר מודעות במידה הגובלת בהזנחה לבריאות הציבור.

   ברור לנו שהכרחי להקים וועדה בין משרדית לטיפול בנושא כה חשוב הנוגע לכל שכבות האוכלוסיה היות ונזקי הזיהום גורמים מעבר לעלות ולסבל גם נזקים בלתי הפיכים הפוגעים באינטרסים חיוניים במדינה.

    הצעתו של שר הבריאות להקים וועדה לפיקוח על מזון ואיתור זיהום בו הינה צעד בכיוון הנכון. החלוקה המלאכותית הקיימת בין משרדי איכות הסביבה והבריאות בנושא חדירת זיהום תעשייתי ישירות לגופנו דרך נשימה, מגע ישיר בקרקע ומים מזוהמים ואכילה אינה מתקבלת על הדעת כשמדובר בנושא כה משמעותי כזיהום ובריאות הציבור.ברור לחלוטין שחייבת לקום מחדש יחידת מחקר שתעבוד לטווח ארוך ובעלת אוריינטציה מחשבתית שתוביל לשימוש המירבי של המשאבים העומדים לרשותנו.החקלאות הישראלית, למשל, היא המתקדמת בעולם הודות להקמת מנהל המחקר החקלאי (מרכז וולקני).      

    כמו כן ברור לנו שגורמים ביחידה לבריאות הציבור במשרד הבריאות  חסרה מאד מומחיות הנדרשת להבין את חומרת הבעייה. לעומת זאת, גורמים אחרים במשרד הבריאות עושים מלאכתם נאמנה ועל הצד הטוב ביותר כמו גם 99.9% של מערכת הבריאות בארץ העמלים יומם ולילה במטרה להגן על בריאותם של אזרחי מדינת ישראל.

 

 

       ספרות ונתוני עזר:

*נמרו קרן – ערי המפרץ –  18.3.94

*דליה טל – מתוך "גלובס" 22.4.2001

Ozkaynak,H. & G.D. Thurston; 1987, Risk Analysis,7: 449-461*

Krewitt,W. et al. 1999; Energy Policy,  27:173-183  *

*חברת החשמל , "דין וחשבון סביבתי של חברת החשמל" 2002

*קורדובה- ביז'ונר ל. , 2002, האגף לאיכות האוויר , המשרד לאיכות הסביבה

  "ניטור איכות האוויר בישראל"

 

 

נתונים נוספים:

 המשרד לאיכות הסביבה קבע תקן יעד של 15 מיקרוגרם / מ"ק אוויר סביבתי בממוצע שנתי לחלקיקים נשימתיים עדינים של  2.5 מיקרון (כגודלו של חיידק) .נכון לשנת  2002 נע ריכוז  חלקיקים אלה בין 20-30 כשהמספרים הנ"ל אינם כוללים תיקון המקובל בעולם . אם נתחשב בתיקון זה יהיה השיעור בין 35-40, בתלות במקום בארץ. במילים אחרות, חשופים תושבי ישראל ללא הפסקה לאוויר שלפי המשרד לאיכות הסביבה עצמו אינו ראוי לנשימה.

  רמת החלקיקים הנ"ל ב- 116 ערים בארה"ב בשנת 2002 היתה 14 כשהמגמה היא להפחתה נוספת המעוגנת בחוק.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 פליטות המזהמים העיקריים ע"י חברת חשמל בין 1996-2002 מעל לתחנות כוח בגרמניה המופעלות ע"י דלק פוסילי.

הנתונים מושווים לאלה של גרמניה המערבית ב- 1996 בלבד ומתייחסים לכל יחידת חשמל מופקת

PM

 

SO2

 

NOx